19. září 2011

O receptech obecně

Při pročítání receptů uvedených na těchto stránkách vás možná překvapí několik věcí. Za prvé, jídla nejsou tak zdravá, jak byste možná čekali na blogu pro kojící matky - často se v nich používá šunka, občas konzervované potraviny, dominantní přílohou jsou těstoviny (tedy jídlo s lepkem). Je tomu tak proto, že cílem těchto stránek není snaha o optimální výživu, ale spíš snaha o nalezení kompromisu mezi výživou zdravou, hodnotnou (chcete-li vydatnou), dostupnou (ingredience seženete v běžné samoobsluze a za jeden nákup neutratíte půl rodičovského příspěvku) a zejména snadnou na přípravu, protože na nějaké velké vyvařování při péči o miminko opravdu není čas.

Doporučené pokrmy nejsou zamýšlené jako jediná strava, kterou maminka přijímá, jsou to spíš takové "nouzovky", když není nic lepšího po ruce ani v mrazáku.

Co se týče zmíněného nadužívání pšeničných těstovin, tento nešvar se osobně pokouším zmírnit občasným prostřídáním s těstovinami kukuřičnými.
Co se týče nadužívání šunky, tak je to taková základní nejméně vhodná, ale zase nejméně náročná varianta, která se dá ve všech receptech nahradit kuřecím nebo krůtím masem, a to buď osmaženým nebo ideálně uvařeným v páře (doporučuji, máte-li tu možnost, jednou za čas uvařit celé kuře v papiňáku, rozporcovat a zamrazit...pak se o proteinovou složku jídla nemusíte starat).

Žádné komentáře:

Okomentovat