19. září 2011

O nejčastějších surovinách

V tomto příspěvku představuji nejčastěji užívané suroviny, jejich výhody a nevýhody vzhledem k výživě kojících žen.


  • tvaroh: mléčný výrobek (tedy zdroj vápníku); relativně vysoký obsah bílkovin; nemusí se zpracovávat; má relativně dlouhou trvanlivost (můžete mít zásobičku v lednici); dá se jíst na sladko i slano
  • smetana: mléčný výrobek (zdroj vápníku); vysoký obsah tuku; má relativně dlouhou trvanlivost; vhodná na zjemnění omáček
  • drůbeží maso: zdroj bílkovin; málo tuku; je dobré si hlídat, z jakých chovů maso je a jestli je čerstvé; musí se tepelně opracovat, což vyžaduje čas; má relativně krátkou dobu trvanlivosti
  • drůbeží šunka: zdroj bílkovin; uzenina; nemusí se zpracovávat; má relativně krátkou dobu trvanlivosti
  • tofu: zdroj bílkovin; málo tuku; rostlinný původ; nemusí se zpracovávat; má relativně dlouhou trvanlivost; nemusíte hlídat, odkud je apod.
  • brambory: zdroj složitých cukrů (škrobu); obsahují mnoho minerálů a stopových prvků (hl. draslík), esenciální aminokyseliny, vlákninu; jejich zpracování vyžaduje množství času (mytí/škrábání, krájení, vaření); mají dlouhou dobu trvanlivosti
  • těstoviny
  • kuskus
  • rýže natural

Žádné komentáře:

Okomentovat